"twittering is yummy twittering is fun!!!"

Thursday, April 26, 2012

"Kami Soal,Kami Jawab...."

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia everyone...
ok,malam ni xnak merapu sgt.nk straight to the point je.
2 hours ago,i'd watched a show on TV and its discussing regarding the matter of minimum salary that practiced in some or few country in order to help the citizens in balancing their income with the increasing cost of lifestyle...it sounds great kan.

ape yg sy faham drpd diskusi tu,a meeting was conduct and a few people had attend as representative.6 rep from workers,6 rep from majikan, 6 rep from government n 6 rep from swasta a.k.a bebas.the objective is as mention b4, kerajaan nak selesaikan masalah gaji yg xpadan dgn sara hidup yg smkin meningkat skarang ni.so dgn adenye akta gaji minimum yg perlu diberi oleh majikan ni sy rase sgt bagus sebab it helps the citizens especially i think for those that do not work in government sector.infact, majikan yg tidak dapat follow the new law ni akan di hukum melalui undang2 yg akan ditetapkan sebab mende ni belom rasmi lg.pada 30hb April 2012 ni Perdana Menteri kita akan keluarkan statement or bahase artisnye press conference la lbey kurang.

hopefully dgn keluar nye akta baru ni semua orang akan berpuas hati (eventhough Menteri Sumber Manusia, Dato' Seri Dr. S.Subramaniam ade mengatakan,lepas ni still akan ade perkara b'bangkit punyelah...).maklumlah,apabila kita terlalu sangat hidup spoonfeed ni,smpi ke tua pon la macam tu.kite kene ingat,kerajaan dah banyak tanggung kita in terms of subsidi.tp kite slalu merungut harga barang naik, harga minyak naik.lepas tu marah kepada kerajaan.tp pasal orang yg seludup minyak tu xpernah plak sy dengar org marah kan depa.

padahal orang mcm tu la sbenarnya p'khianat negara.xlayak jd warganegara.suka hati seludup minyak and bile bekalan minyak xde kerajaan plak disalahkan.rakyat kita terlalu sangat dah hidup senang,bile susah je merungut.kita tengok orang Jepon.depa even lepas kene Tsunami,tapi still boleh sumbangkan derma kepada negara lain dan depa xm'harap pon bantuan negara lain.sebab depa dah di didik utk m'jadi kuat.

sekarang ni kecoh pasal PTPTN.mende ni tak abes2.orang dah bg pinjam bayar je la balik.yg liat sgt kenape????bukan nye kite kene pakse ambil pon PTPTN tu.kite semua dah tau syarat2 nye dan faedahnya.nak salahkan kerajaan plak sbb xbayar fully yuran pengajian.sedangkan kerajaan da tlg bayar 75% yuran korang.nak suroh bayar 100% plak.korang belajar tinggi2,tp benda kecik macam ni pon xbleh pikir.yuran sekolah boleh la kerajaan tanggung,tp yuran IPTA tu bkn sratus lbey.ribu2 tau.kerajaan da tolong kite in terms of other things, macam perubatan.dah banyak kerajaan tanggung ubat-ubatan dan kos rawatan yg sewaktu dengannya.

bukak la mata sket kawan2 n sahabat.stop blaming others.kita sendiri kene usaha.sampai bile nak berade di takuk yg lame.yg muda jangan terlalu mengikut perasaan.yg tua pula jangan racuni fikiran dan hati anak2 dengan fahaman sendiri.masing2 ade hak,ade freedom.tp perlu la tahu batasnya.last but not least, for those workers, kerja la dengan penuh semangat.jgan makan gaji buta sahaja.kalow kita nak orang byar kita dengan gaji yg tinggi,kita perlu tingkatkan usaha lagi.jgn nak merungut je tp tak bersungguh.kepada majikan2 pula,jgan nak kaut untung je,kebajikan pekerja pon kene jaga.remember, to be respected by others, you need to respect others too..

sekian,selamat hari Khamis dan Assalamualaikum n salam 1 Malaysia...
p/s:ini hanya lah pandangan sy tentang keadaan sekeliling,tidak niat ingin menimbulkan provokasi mahupun menuduh mana2 pihak.sy lihat,sy rase,sy lontarkan...
peace,no war people!!!

Tuesday, April 24, 2012

"it's not easy but not too hard!!!"


Asslamualaikum w.b.t and salam 1Malaysia...
selamat pagi semua (as my lappy showed that its oready 12:08 a.m).
so,how's ur day??nice?fun?disaster?well,as for me,so far so good.Alhamdulillah..
as title mentioned, "tak senang, tapi takde la susah sangat".i dunno actually what to talk about so juz randomly...

first,let me shared my story (base on personal experience,ho3..) a.k.a true story la ni.kesahnye bermule dgn perasaan cemburu when certain friends punye pakwe masing2 express their love konon2 nye dgn playing guitar to the gurls.so i was thinking to myself,"ade ke org nk buat camtu kat ak?".yup, i know it sounds like crazy me tp because of that thinking i started to have interest in playing guitar.instead of waiting for someone,why dont i do it myself???mmg da lame nk main coz my brother used to play his guitar bile die ade kat umah but never take it seriously.so bermule la sejarah sy start main gitar by buying myself cap ayam punye gitar which is gitar kapak.he3...

it was about 4 years ago i think n i bought it for about rm80 sumthing include new strings.so after that try chord2 major n simple minor chord dlu.mase mule2 mmg susah.dah la jari xcukop panjang pastu jari pon mcm kaku je bile nk strumming.xmasuk lg chapter plucking.out of tune teros.standard la,benda baru,selalu nk cepat je kan.bile xdapat nk achive sumthing teros cam nk give up.sy rase lame jgak sy stop main because 1st,xde mase coz dulu mase diploma tggl kat kolej so gitar tggl kat umah, 2nd, mmg mase tu give up coz rase mmg diri xde talent nk main.but then i dont remember why,i started to play back.maybe mase cuti semester kot.boring kan duk umah so maybe sy start maen balik tuk enjoykan diri.until la skarang.

Alhamdulillah, makin lame main, makin byk chord yg da kenal,and yg plg ptg da boleh nyanyi skali sambil main gitar.sebenarnye kalow korang nak tau, susah nak nyanyi smbil main instrument.that's why kalow nak tau band tu hebat ke tak,korang tgk vokalis depa.kalow depa boleh play smbil nyanyi,tu baru lah vokalis sejati.nak tau kenape,bile kite nyanyi smbil main gitar,kite akan mudah lari tempo or kite xleh nk follow rythm.kat situ kite kene pandai cari tempo n tau part mane kite patot masuk.faham tak???susah jugak nak cerita ni.tapi dlm erti bahasa mudahnye korang boleh ibaratkan macam korg nak jawab dua soalan yg berbeza tp ditanye pada waktu yg same.mesti korang akan konpius mane satu nk jawab kan.lbey kurang macam tu lah.

so moral of the story yg sy nak share kat sini is,no matter ape jua yg kita buat,kite kene positive (kalow mende tu xlanggar syariat kite la, InsyaAllah...).sy pernah give up, tp bile sy bangkit, baru sy tau yg sy boleh.bukan mahu berlagak atau menyombong diri,tidak same sekali.sy juz nk highlight kat sini,kalow kite xcuba sesuatu tu kite takkan tau hasilnye.mgkin hasil tu lmbt kite dpt tgk tp bg yg beruntung cepat je hasilnya.yg ptg jgn give up.ingat,rezeki masing2.Allah dah tentukan untuk kite.same ade lambat atau cepat.yg ptg tawakkal dan redha dan istiqamah.kadang2 sesuatu yg mudah sgt dapat,cepat and senang plak perginye...

that's all for today.trime kasih readers for reading this merapu story.hope to c u guys again.ingat,belom cube belom tau ye!!!!Assalamualaikum n selamat hari Selase a.k.a Happy Tuesday readers...

p/s:this post juz semate2 nak bangkitkan semangat dlm diri sy tuk terus berusaha dalam semua perkara yg perlu sy lakukan.harap2 dapat m'bangkitkan smangat korang juge ye!!!Ameen......by the way,saje sy post pic Aizat Amdan from Kasi Gegar Entertainment sebab nak buat sumber inspirasi bkn tuk sy tuk korg juga.see how Aizat become a great musician eventhough he did not win the AF...peace,no war!!!

Saturday, April 21, 2012

long time no see....

Assalamualaikum dan salam sejahtera,salam satu Malaysia...hello brothers, sisters, friends and families...wahhh....agak lama sy tinggalkan blog ni sepi from new entry.nak kata sy ni busy, xdela sangat.banyak sbenarnya sy nk tulis tp akibat sikap suka tangguh masih menebal dlm diri baru la hari ni dpt sy tulis post ni (don't be like me ye readers,hu3...)..

ok lah,sbagai appetizer hari ni,sy ingin menceritakan sedikit sebanyak ttg what had happened in my life in these few months...skarang da msk bulan 4 a.k.a April, so basically i got only about 3 months before i finish my studies...skejap je kan mase berlalu,dan sy rasekan byk mase sy terbuang begitu sahaja (failed in time mgt, again, don't be like me.hu3...)...

so, 1st thing 1st, currently me n my freinds n of course most of students who's in final year, mesti tgh busy cari material for reaserch msg2 kan.bace journal, jumpa supervisor, somes mgkin kene pergi somewhere to distribute questionnaire and many more...last week sy dan few classmates n collegemates dpt invitation ke UiTM Shah Alam tuk dengar talk psl continue studies to higher level which Phd n Masters.sy rase kerajaan dah byk membantu rakyat tuk m'jdikan Malaysian to become intelectual citizens.byk peruntukan yg telah disediakan tuk candidates yg layak nk smbng Masters n Phd.banyak input yg sy dapat during this talk n pihak KPT ade tunjuk one vid psl this thing n from the vid sy rase diri ini sgt kerdil.kerdil di sini bkn dr segi fizikal tp dr segi ilmu yg ade.ala2 cam sentap but at the same time proud because ramai Malaysian yg cerdik pandai rupenye.he3..sy xdpt nk ckp pjg pasal ni tp sesiape yg interested, korang boleh try search kat sini https://payloan.mohe.gov.my/MyBrain15 or korang boleh teros call hotline 03-88880058/0032. hanya ni sy mampu tolong.selanjutnye korg leh explore sendiri ye..(tp online application tuk kelompok kedua akan dibuka bulan Mei nanti...if i wasn't misheard la...he3...)

2nd, baru-baru ni ramai jgak la ex-schoolmates yg kawen,tp semua pon sy xdapat penuhi undangan depa.anyway sy ucapkan congrats tuk Najmiah dan Adibah.semoga korang akan m'dapat or menjadi keluarga yg sakinah mawaddah ye,Ameen...tgk org kawen mcm best je kan (ho3...gatal sket,skali skala ye,ape salahnya..).hal ini m'buatkan sy terpikir,sape lah jodoh sy agaknye ye.ha3..nk dijadikan cerita lg, sy pon dgn senang lenang duk layan drama korea entitled "Still, Marry Me".its about 3 good friends in their 30's but still did not married (WOMAN percisely).so as usual,n as skeptical of people minded, mesti org akan selalu kutuk2 or belittle woman yg andartu ni.nak dijadikan cerita, watak heroin akhirnye m'dapat new boyfriend but a bit younger than her (ten years gap).so from that, byk la konfliknye, cause mak boyfren die tu juz 9 years gap with that woman.ho3...nk tau kesudahannya, sile dolop sendiri cerita tu.moral of the story yg sy dapat, kalow nk ckap psl jodoh ni susah.setiap org m'punyai citarasa yg berbeza.pasal umur plak,mmg kite akan rase janggal kalow gap umur tu jauh sgt, tp kalow da jodoh,ape boleh buat.yg ptg,bahagia n mendapat keredhaan Allah....InsyaAllah,Ameen...so,bg yg single macam sy, jom kite fikir positive.maybe jodoh kite masih di bangku sekolah???ha3...fikir2 kan...

3rd,currently, trending org talk psl VErsus, a new realiti show aired in TV9 and hosted by Hunny Madu and Aidid Marcello.it's about 5 bands that need to compete and give task for each week to recompose old song or established to become or give a new elements to those song.so each group only have 1 week to prepare for each task.so last nyte baru 2nd ep and guess what, as usual Hujan won the battle which they performed Dugaannya.setakat ni yg sy nampak band HUJAN mmg ade potential tuk menang competition ni yg m'boehkan mereka m'bawa pulang hadiah berupa wang RM200,000!!!!(if i was not mistaken la)..band lain yg b'tanding is Sixth Sense, Aizat n Go Gerila, Black n Parallax, n lastly SOFAZR....show ni on air on every Friday, 9.30 pm at TV9..kalow korg missed the show, korang leh rajin2, ushar kat utube under channel Hotfm.tak pon korang bleh bukak FB n like Hotfm coz depa ade bg link kat FB depa...agak2 la, sape la yg akan menang kan????kite tunggu dan lihat saje.positive things yg sy nmpak sejak2 akhir ni, band indie da semakin kuat depa punye fanbase.so keep it up banders!!!keep producing a lot of masterpiece yg rare!!!
p/s:Malaysian, do support locals too, coz kite punye import lg byk dr export....

last but not least, thanx to all readers.pesanan sy, kite boleh berhibur, tp ade batasnya.jgn terlalu bergelak ketawa smpi tak ingat dunia dan jaga peribadi kita as orang timur, org Malaysia, n org Islam (for those Muslims)...ingat, kurangkan kontroversi, tingkatkan prestasi, berdiri atas kaki sendiri...sayonara, anhyeong, zhai jian, bye2, n Assalamualaikum w.b.t and have a blessful weekend everbody!!!!