"twittering is yummy twittering is fun!!!"

Tuesday, April 24, 2012

"it's not easy but not too hard!!!"


Asslamualaikum w.b.t and salam 1Malaysia...
selamat pagi semua (as my lappy showed that its oready 12:08 a.m).
so,how's ur day??nice?fun?disaster?well,as for me,so far so good.Alhamdulillah..
as title mentioned, "tak senang, tapi takde la susah sangat".i dunno actually what to talk about so juz randomly...

first,let me shared my story (base on personal experience,ho3..) a.k.a true story la ni.kesahnye bermule dgn perasaan cemburu when certain friends punye pakwe masing2 express their love konon2 nye dgn playing guitar to the gurls.so i was thinking to myself,"ade ke org nk buat camtu kat ak?".yup, i know it sounds like crazy me tp because of that thinking i started to have interest in playing guitar.instead of waiting for someone,why dont i do it myself???mmg da lame nk main coz my brother used to play his guitar bile die ade kat umah but never take it seriously.so bermule la sejarah sy start main gitar by buying myself cap ayam punye gitar which is gitar kapak.he3...

it was about 4 years ago i think n i bought it for about rm80 sumthing include new strings.so after that try chord2 major n simple minor chord dlu.mase mule2 mmg susah.dah la jari xcukop panjang pastu jari pon mcm kaku je bile nk strumming.xmasuk lg chapter plucking.out of tune teros.standard la,benda baru,selalu nk cepat je kan.bile xdapat nk achive sumthing teros cam nk give up.sy rase lame jgak sy stop main because 1st,xde mase coz dulu mase diploma tggl kat kolej so gitar tggl kat umah, 2nd, mmg mase tu give up coz rase mmg diri xde talent nk main.but then i dont remember why,i started to play back.maybe mase cuti semester kot.boring kan duk umah so maybe sy start maen balik tuk enjoykan diri.until la skarang.

Alhamdulillah, makin lame main, makin byk chord yg da kenal,and yg plg ptg da boleh nyanyi skali sambil main gitar.sebenarnye kalow korang nak tau, susah nak nyanyi smbil main instrument.that's why kalow nak tau band tu hebat ke tak,korang tgk vokalis depa.kalow depa boleh play smbil nyanyi,tu baru lah vokalis sejati.nak tau kenape,bile kite nyanyi smbil main gitar,kite akan mudah lari tempo or kite xleh nk follow rythm.kat situ kite kene pandai cari tempo n tau part mane kite patot masuk.faham tak???susah jugak nak cerita ni.tapi dlm erti bahasa mudahnye korang boleh ibaratkan macam korg nak jawab dua soalan yg berbeza tp ditanye pada waktu yg same.mesti korang akan konpius mane satu nk jawab kan.lbey kurang macam tu lah.

so moral of the story yg sy nak share kat sini is,no matter ape jua yg kita buat,kite kene positive (kalow mende tu xlanggar syariat kite la, InsyaAllah...).sy pernah give up, tp bile sy bangkit, baru sy tau yg sy boleh.bukan mahu berlagak atau menyombong diri,tidak same sekali.sy juz nk highlight kat sini,kalow kite xcuba sesuatu tu kite takkan tau hasilnye.mgkin hasil tu lmbt kite dpt tgk tp bg yg beruntung cepat je hasilnya.yg ptg jgn give up.ingat,rezeki masing2.Allah dah tentukan untuk kite.same ade lambat atau cepat.yg ptg tawakkal dan redha dan istiqamah.kadang2 sesuatu yg mudah sgt dapat,cepat and senang plak perginye...

that's all for today.trime kasih readers for reading this merapu story.hope to c u guys again.ingat,belom cube belom tau ye!!!!Assalamualaikum n selamat hari Selase a.k.a Happy Tuesday readers...

p/s:this post juz semate2 nak bangkitkan semangat dlm diri sy tuk terus berusaha dalam semua perkara yg perlu sy lakukan.harap2 dapat m'bangkitkan smangat korang juge ye!!!Ameen......by the way,saje sy post pic Aizat Amdan from Kasi Gegar Entertainment sebab nak buat sumber inspirasi bkn tuk sy tuk korg juga.see how Aizat become a great musician eventhough he did not win the AF...peace,no war!!!

No comments:

Post a Comment