"twittering is yummy twittering is fun!!!"

Thursday, April 26, 2012

"Kami Soal,Kami Jawab...."

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia everyone...
ok,malam ni xnak merapu sgt.nk straight to the point je.
2 hours ago,i'd watched a show on TV and its discussing regarding the matter of minimum salary that practiced in some or few country in order to help the citizens in balancing their income with the increasing cost of lifestyle...it sounds great kan.

ape yg sy faham drpd diskusi tu,a meeting was conduct and a few people had attend as representative.6 rep from workers,6 rep from majikan, 6 rep from government n 6 rep from swasta a.k.a bebas.the objective is as mention b4, kerajaan nak selesaikan masalah gaji yg xpadan dgn sara hidup yg smkin meningkat skarang ni.so dgn adenye akta gaji minimum yg perlu diberi oleh majikan ni sy rase sgt bagus sebab it helps the citizens especially i think for those that do not work in government sector.infact, majikan yg tidak dapat follow the new law ni akan di hukum melalui undang2 yg akan ditetapkan sebab mende ni belom rasmi lg.pada 30hb April 2012 ni Perdana Menteri kita akan keluarkan statement or bahase artisnye press conference la lbey kurang.

hopefully dgn keluar nye akta baru ni semua orang akan berpuas hati (eventhough Menteri Sumber Manusia, Dato' Seri Dr. S.Subramaniam ade mengatakan,lepas ni still akan ade perkara b'bangkit punyelah...).maklumlah,apabila kita terlalu sangat hidup spoonfeed ni,smpi ke tua pon la macam tu.kite kene ingat,kerajaan dah banyak tanggung kita in terms of subsidi.tp kite slalu merungut harga barang naik, harga minyak naik.lepas tu marah kepada kerajaan.tp pasal orang yg seludup minyak tu xpernah plak sy dengar org marah kan depa.

padahal orang mcm tu la sbenarnya p'khianat negara.xlayak jd warganegara.suka hati seludup minyak and bile bekalan minyak xde kerajaan plak disalahkan.rakyat kita terlalu sangat dah hidup senang,bile susah je merungut.kita tengok orang Jepon.depa even lepas kene Tsunami,tapi still boleh sumbangkan derma kepada negara lain dan depa xm'harap pon bantuan negara lain.sebab depa dah di didik utk m'jadi kuat.

sekarang ni kecoh pasal PTPTN.mende ni tak abes2.orang dah bg pinjam bayar je la balik.yg liat sgt kenape????bukan nye kite kene pakse ambil pon PTPTN tu.kite semua dah tau syarat2 nye dan faedahnya.nak salahkan kerajaan plak sbb xbayar fully yuran pengajian.sedangkan kerajaan da tlg bayar 75% yuran korang.nak suroh bayar 100% plak.korang belajar tinggi2,tp benda kecik macam ni pon xbleh pikir.yuran sekolah boleh la kerajaan tanggung,tp yuran IPTA tu bkn sratus lbey.ribu2 tau.kerajaan da tolong kite in terms of other things, macam perubatan.dah banyak kerajaan tanggung ubat-ubatan dan kos rawatan yg sewaktu dengannya.

bukak la mata sket kawan2 n sahabat.stop blaming others.kita sendiri kene usaha.sampai bile nak berade di takuk yg lame.yg muda jangan terlalu mengikut perasaan.yg tua pula jangan racuni fikiran dan hati anak2 dengan fahaman sendiri.masing2 ade hak,ade freedom.tp perlu la tahu batasnya.last but not least, for those workers, kerja la dengan penuh semangat.jgan makan gaji buta sahaja.kalow kita nak orang byar kita dengan gaji yg tinggi,kita perlu tingkatkan usaha lagi.jgn nak merungut je tp tak bersungguh.kepada majikan2 pula,jgan nak kaut untung je,kebajikan pekerja pon kene jaga.remember, to be respected by others, you need to respect others too..

sekian,selamat hari Khamis dan Assalamualaikum n salam 1 Malaysia...
p/s:ini hanya lah pandangan sy tentang keadaan sekeliling,tidak niat ingin menimbulkan provokasi mahupun menuduh mana2 pihak.sy lihat,sy rase,sy lontarkan...
peace,no war people!!!

No comments:

Post a Comment