"twittering is yummy twittering is fun!!!"

Sunday, August 7, 2011

"Assalamualaikum......."


Assalamualaikum & salam 1 Malaysia readers...
aha...today i would like to talk about salam.for your information (for those who don't know) salam in Islam are often given among muslim whenever,or wherever they meet each other infact it also practiced when they enter into a place (not include toilet) especially when enter a house, mosque, to classroom or any place that usually has the presence of human (still we need to give salam eventhough we don't know whether there are person exist in that particular place because the angel will answer our salam)...that is just a simple explanation of salam that i'd roughly telling you guys..
i wanna share a story about salam.
(bahasa melayu plak)...
adelah saya tonton satu show arab ni.die de cite soal salam.kisahnya bermula seorang ketua sebuah kaum bertanye kalow xsilap kepada sahabat kot (wallahu-a'lam) and ayatnye lbey kurang camni la,"apekah yang patot ak perintah kan kepada kaumku?",jawab sahabat itu,"kau perintah la mereka supaya memberi salam" atau dalam erti kata lain,praktis la memberi salam selalu.lbey krg camtu la.saya pon xpasti same ade yg bagitau suroh beri salam ni baginda Rasulullah atau para sahabat.maafkan saya,tp tidak sekelumit pon niat di hati saya untuk memberi suatu info yg salah tp ape yg saya nak highlight kat sini pasal SALAM...kalow ade sesape yang tau kisah sebenar bleh tlong tambah kat ruangan comment.kisahnye,dah lame saya tengok show tu jadi saya da lupe the whole story..saya dahulukan sejuta mohon maaf yg tak terhingga dan tak terbelah bagi jika saya silap.moral of the story yg saya nak share adelah,selalu lah memberi salam,terutama apabila kita b'jumpa sesame kite dan bagi orang yg menerima salam ingatlah bahwa kita wajib menjawab salam tu...that's all for now(da banyak saya merapu ni..)..before saya chow saya nak ucapkan "Selamat menyambut Hari Malaysia dan Selamat menyambut ulang tahun Merdeka yg ke 54 to all Malaysian!!!!"